Yayın Hizmeti Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik’te (RTÜK Yönetmeliği) Değişiklik

27.03.2018 tarih ve 30373 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan düzenleme ile yönetmeliğin 9.7nci maddesinde belirtilen “Genel beslenme diyetlerinde aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen gıda ve maddeler içeren yiyecek ve içeceklerin ticarî iletişimine, çocuk programlarıyla birlikte veya bu programların içinde yer verilemez.” hükmünün nasıl uygulanacağı netleştirilmiştir. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanması beklenen aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen yiyecek ve içeceklerin listesi ile söz konusu ürün grubunun çocuk programları dışında yayınlanması haline akar bant şeklinde yer verilecek uyarı mesajları RTÜK’ün internet sitesinde yayınlanmıştır.

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan “Besin Profili Modeli Gıda ve İçecek Listesi” ile yiyecek ve içecekler kırmızı, turuncu ve yeşil kategori olarak ayrılmış ve söz konusu renk kategorilerine göre ilgili yiyecek ve içeceklerin reklamlarına kısıtlamalar getirilmiştir.

İlgili düzenleme sonucunda aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen gıdalarla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan listede kırmızı kategoride yer alan “Çikolata ve Şekerler, Gofretler, Enerji Barları, Tatlı Soslar ve Tatlılar, Kekler, Tatlı Bisküviler, Meyveli Paylar, Çikolata Kaplı Bisküviler, Kek Karışımları, Cipsler, Gevrek Çerezler, Meyve Suları, Enerji İçecekleri, Alkolsüz Şekerli ya da Tatlandırıcılı Tüm İçecekler, Yenilebilir Buzlar” kategorilerindeki gıda ve içecek ürünlerinin reklamlarının, çocuk programlarının başında, sonunda veya bu programların içinde yayınlanması yasaklanmıştır. Söz konusu kategoride olan ürünlerin reklamlarının çocuk programları dışında diğer programlarla birlikte ve bu programların içinde yayınlanması halinde ise RTÜK’ün internet sitesinde açıklanan ve 38 adet farklı alternatiften oluşan uyarı mesajlarından birine akar bant olarak reklamlarda yer verilmesi zorunluluğu getirilmiştir. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan listeye https://www.rtuk.gov.tr/assets/Galeri/Haberler/besinprofiliklavuz.pdf linkinden ve akar bant uyarı yazıları listesine https://www.rtuk.gov.tr/assets/Galeri/Haberler/akar-bant-yazilari.pdf linkinden ulaşılabilir.

Sağlık Bakanlığı listesinde kırmızı kategoride (Reklamına İzin Verilmeyecek Gıda ve İçecek Listesi) yer alan yiyecek ve içeceklerin ticari iletişimi için RTÜK tarafından denetimlere, yönetmelik tarafından belirlenen yürürlük tarihine göre 11 Nisan 2018 tarihinde başlanacağı, turuncu kategoride yer alan (Reklamına Belirtilen Kriterlere Uyması Halinde İzin Verilecek Gıda ve İçecek Listesi) yiyecek ve içeceklerin ticari iletişiminin denetimine ise söz konusu maddenin yürürlük tarihinden itibaren iki yıl sonra başlanacağı hükmü getirilmiştir.

Buna ek olarak, yönetmelik değişikliği ile pazarlama iletişimine yönelik mevzuatta ilk kez “çocuk” ve “çocuk programı” tanımı getirilmiştir. Buna göre “çocuk”; “Henüz on sekiz yaşını doldurmamış kişi” şeklinde ve “çocuk programı” da “Çocuklara yönelik hazırlanmış, çocukların zevklerini ve öğrenim alışkanlıklarını oluşturan ve bunlara uygun program türü” şeklinde tanımlanmıştır.